Erwtensoep
                Warm appelsneetje


Erwtensoep

Ingrediënten

 
    • 2 liter bouillon (van tabletten)
    • 500 gram spliterwten
    • 2 schouderkarbonades of een hamschijf
    • 1 laurierblad
    • 1 knolselderij
    • 1 winterwortel
    • 2 preien
    • 1 zakje selderij
    • 1 runderrookworst

    Informatie

    • 4 personen
    • 30+ minuten
    • Hoofdgerecht
    • Balansdag
    • Eenpansgerecht

    Bereiding


      1. Breng in een grote soeppan de bouillon met de spliterwten, het vlees en het laurierblad aan de kook.
      2. Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
      3. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
      4. Maak de groente schoon.
      5. Snijd de knolselderij en de winterwortel in kleine blokjes.
      6. Snijd de preien in ringen.
      7. Neem het vlees uit de pan. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
      8. Verwijder het laurierblad.
      9. Doe het vlees met de knolselderij, de wortel en de prei terug in de pan.
      10. Kook de soep nog 20 - 30 minuten op heel laag vuur tot de groente gaar is.
      11. Laat de laatste 15 minuten de rookworst mee warm worden.
      12. Roer de soep goed door tot een gebonden geheel ontstaat.
      13. Knip de selderij klein.
      14. Neem de rookworst uit de soep en snijd hem in plakken.
      15. Roer de selderij en de rookworst door de soep.
      16. Verdun de soep eventueel met wat water of bouillon als het te dik is.

      Menusuggestie

      Lekker met als nagerecht een "warm appelsneetje".


      Voedingswaarden per persoon

      Recept
      Energie 810 kcal
      Eiwit 55 gram
      Koolhydraten 90 gram
      Vet  25 gram
      Verzadigd vet 10 gram
      Vezels  15 gram
       



      Warm appelsneetje

      Ingrediënten

       
        • ½ appel
        • 2 sneetjes rozijnen-, krenten- of mueslibrood
        • Kaneel
        • 1 eetlepel abrikozenjam

        Informatie

        • 2 personen
        • 0-15 minuten  
        • Balansdag
        • Nagerecht

        Bereiding


        1. Snijd de appel in 2 parten en schil ze. Snijd de parten in dunne schijven.
        2. Beleg het brood dakpansgewijs met de parten appel en stuif er wat kaneel over.
        3. Laat de sneetjes onder de hete grill warm worden.
        4. Roer de abrikozenjam los met wat water en verdeel dit over de appel.
        5. Zet de sneetjes even terug onder de hete grill.


        Voedingswaarden per persoon

        Recept
        Energie 135 kcal
        Eiwit  3 gram
        Koolhydraten 25 gram
        Vet
         1 gram  
        Verzadigd vet  0 gram
        Vezels
         2 gram  


        Voedingswaarden per persoon voor het totale menu met menusuggestie


        Totale menu

        Energie 945 kcal
        Eiwit  58 gram
        Koolhydraten 115 gram
        Vet  26 gram
        Verzadigd vet  10 gram
        Vezels  17 gram


                                                        
                                                      Eetsmakelijk Marjolijn.


          
                                          .