Erwtensoep
Warm appelsneetje
Erwtensoep
Ingrediënten
- 2 liter bouillon (van
tabletten)
- 500 gram spliterwten
- 2 schouderkarbonades of een
hamschijf
- 1 laurierblad
- 1 knolselderij
- 1 winterwortel
- 2 preien
- 1 zakje selderij
- 1 runderrookworst
Informatie
- 4 personen
- 30+ minuten
- Hoofdgerecht
- Balansdag
- Eenpansgerecht
Bereiding
- Breng in een grote soeppan de
bouillon met de spliterwten, het vlees en het laurierblad aan de kook.
- Draai het vuur laag en kook de
soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar
beginnen te vallen.
- Schep af en toe met een
schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem
van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
- Maak de groente schoon.
- Snijd de knolselderij en de
winterwortel in kleine blokjes.
- Snijd de preien in ringen.
- Neem het vlees uit de pan.
Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
- Verwijder het laurierblad.
- Doe het vlees met de
knolselderij, de wortel en de prei terug in de pan.
- Kook de soep nog 20 - 30
minuten op heel laag vuur tot de groente gaar is.
- Laat de laatste 15 minuten de
rookworst mee warm worden.
- Roer de soep goed door tot een
gebonden geheel ontstaat.
- Knip de selderij klein.
- Neem de rookworst uit de soep
en snijd hem in plakken.
- Roer de selderij en de
rookworst door de soep.
- Verdun de soep eventueel met
wat water of bouillon als het te dik is.
Menusuggestie
Lekker met als nagerecht een "warm appelsneetje".
Voedingswaarden per persoon
|
Recept |
|
Energie |
810 kcal |
|
Eiwit |
55 gram |
|
Koolhydraten |
90 gram |
|
Vet |
25 gram |
|
Verzadigd vet |
10 gram |
|
Vezels |
15 gram |
|
Warm appelsneetje
Ingrediënten
- ½ appel
- 2 sneetjes rozijnen-, krenten-
of mueslibrood
- Kaneel
- 1 eetlepel abrikozenjam
Informatie
- 2 personen
- 0-15 minuten
- Balansdag
- Nagerecht
Bereiding
- Snijd de appel in 2 parten en
schil ze. Snijd de parten in dunne schijven.
- Beleg het brood dakpansgewijs
met de parten appel en stuif er wat kaneel over.
- Laat de sneetjes onder de hete
grill warm worden.
- Roer de abrikozenjam los met
wat water en verdeel dit over de appel.
- Zet de sneetjes even terug
onder de hete grill.
Voedingswaarden per persoon
|
Recept |
|
Energie |
135 kcal |
|
Eiwit |
3 gram |
|
Koolhydraten |
25 gram |
|
Vet
|
1 gram |
|
Verzadigd vet |
0 gram |
|
Vezels
|
2 gram |
|
Voedingswaarden per persoon voor het totale menu met menusuggestie
|
Totale menu
|
|
Energie |
945 kcal |
|
Eiwit |
58 gram |
|
Koolhydraten |
115 gram |
|
Vet |
26 gram |
|
Verzadigd vet |
10 gram |
|
Vezels |
17 gram |
|
Eetsmakelijk
Marjolijn.
|
|